jueves, 11 de julio de 2013

VICENTE MANDIOLA/ REPORTAJE SOBRE MAITE MARTI



“El meu objectiu a Xile es difondre la cultura catalana i organitzar les activitats culturals”.

La filóloga en llengua catalana i actual docent lectora de l´ Institut Ramón LLull a Xile, Maite Martí, argumenta que la seva finalitat actualment a les nostres terres , es fer arribar els coneixements del catala, exposar la seva cultura i col.laborar en el projecte educatiu, relacionat amb la recuperació y revitalització de les llengües minoritaries. 
Arran de la seva tasca i en concordancia amb el moviment artístic de la Nova Canco, la llicenciada ha exposat que aquesta corrent va ser un génere masiu musical i polític, que va tenir com a finalitat recuperar la llengua i cultura catalana durant l´epoca del Nou Franquisme (anys 60 – 70).
“Precisament en aquells temps, la llengua nostre estava en un procés de devaluació i no hi havia llibertat d expressió. El paralelisme de l´ época a Catalunya amb respecte a Xile, es dona en un contexte de recuperar les arrels i la identitat de la societat, de les demandes polítiques i contingents d ambdos països per aconsseguir una justicia social”, asegura la profesional en Filología catalana.
Actualment, Maite Martí es dedica a fer clases de catalá, a nivell básic i intermedi a les dues institucions d´educació superior més importants del país; Universitat Católica y U. de Chile. La seva tasca, tracte de unificar la llengua, educarla i fer que diferents membres de cultures i d idiomes, estiguin a un nivell equidistant entre ells. 
Paral.lelament, col.labora amb el Centre Catalá, a fi d integrar la comunitat catalana que ha estat arribant a Xile amb el centre i dona a conéixer la cultura  cinéfica, musical i social propia de Catalunya. D´aquesta manera ajuda a la institució, celebrant Sant Jordi, Sant Joan i altres festes, donant el seu punt de vista a la ANC (Assamblea Nacional Catalana).

No hay comentarios:

Publicar un comentario